Jordan

Jordan

Det smukke, hellige, historiske og meget gæstfrie land. 


De første dagbogs noter

Dette er mine refleksioner efter 5 intense dage i et land, der har så meget at byde på. 
Små notater, store følelser og lidt fakta. Skulle jeg skrive alt om hvad der skete på den korte tur – ville jeg nemt kunne fylde en bog, men jeg vil glæde mig over, at jeg skal afsted igen og næste gang måske med et par indlagte skrive dage, så det hele kan fordøjes 100%

Your future is just imaginations – your past is memories.
The present is your life right now
 

… nogenlunde sådan faldt ordene fra den spirituelle guru og yogalærer, Ramzi Ammouri, mens min veninde Zennie og jeg lå på hver sin måtte på Sheratons imponerende tagterrasse i hovedstaden Amman. 
Det var tidlig morgen og vi var ankommet sent den forrige aften - trådte gennem security før vi ankom til en imponerende hall. 
Der er meget politi i Amman – der er i det hele taget meget politi i Jordan, det skal man lige vænne sig til, men når først man forstår, at de mange tjek er et udtryk for den sikkerhed landet repræsenterer samt ønsker fortsat, at give både gæster og borgere – bliver man straks mere rolig. Stemningen er venlig og der er ingen ulmende spændinger. 
På hotellet arbejder der mennesker fra det meste af verden … de gav alle sammen udtryk for at man kunne færdes trygt overalt og det blev også min klare opfattelse på hele resten af turen. Der var ingen der fulgte efter mig, når jeg gik rundt og på intet tidspunkt behøvede jeg at bekymre mig for tasker, penge eller lignende.

Der hviler noget landligt og fredeligt over Jordan. Her er ingen grådige blikke eller vrede at spore  … som jeg har oplevet det mange andre steder i verden. Her er til gengæld en overflod af kærlighed og glæde. Begge dele endte med at sætte sig som et par ekstra kilo på mine sideben, for gæstfriheden blev ofte synliggjort stolt med hjemmelavet himmelsk mad og jeg havde bare ingen stopklods – selvom den sunde livsstil på alle måder ER mulig.

Store visioner og hygge i luksusklasse

Sheraton Amman har det største og mest tjekkede fitnessareal, med udstyr de færreste danske centre kan mønstre og træningsformer jeg aldrig har hørt om før. Her er der en SPA i særklasse og en mageløs udsigt over byen. Mit hjerte blev dog alligevel tabt til nabohotellet Amman Marriott, der er mindre og mere ’hyggeligt’ efter danske normer, men det er altid et spørgsmål om smag. 
Amman Marriot har en karismatisk leder i Phillip Papadopoulos og sammen med de øvrige Marriott hoteller (samt Sheraton) ejes de af en af Jordans historiske familier ’Muasher familien’ og her bøjer jeg mig i gruset… Der er fuld fokus på det medmenneskelige, alt personale behandles som familie og det kan man tydeligt mærke på grin, glæde og deres imødekommende adfærd, og så donerer de enkelte hoteller allesammen en vis % af overskuddet til velgørenhed. Og det er summer i den pæne ende af millionklassen. Et af deres mange projekter er forældreløse børn, hvor de pt har påtaget sig ansvaret for en gruppe på 60 stk. … men de er involveret i så meget og listen er så lang og … ja, dette er en rejseartikel, men jeg syntes det skal med; det fortæller nemlig om det grundlag man rejser under og det er netop denne familie alle fremtidige rejser til Jordan med Zen Luxury Travels skal arrangeres i samarbejde med.
Amman Mariott har flere restauranter at vælge mellem, SPA, fint lille fitness område med helt nye maskiner og smukt poolområde, men det var hyggen, Phillip og et overstrømmende venligt personale der satte sig i mit hjerte.

 
Jordan Wadi Rum

Wadi Rum og det sceneriske landskab

Efter Amman Marriott steg vi ud i en firhjulstrækker og bevægede os mod Wadi Rum - et imponerende ørkenområde der har lagt sceneri efter sceneri til alt lige fra Star Wars og Indiana Jones til the Martians.
Jeg blev fuldstændigt væltet bagover. Jeg ved ikke hvad det var, der skete indeni mig, men der er en storhed over dette område som kan tage pusten fra de fleste. 
Vi sov i boble lignende telte med fuldt udsyn til et ur landskab, der ikke ser ud til at have ændret sig meget gennem de sidste mange millioner af år. Fra den helt sindssyge nattehimmel, hvor man faktisk føler, man er landet på en anden planet, til den tidlige morgen, 05:30, hvor vi fra vores ’telte’ lå i sækkepuder og så det store mørke forandre sig, fra dyb rød til stærk orange … og så var solen der lige pludselig. 

 
Jeg græd.  Det er sådan det hele startede… var den gennemgående tanke og måske er det noget af det Jordan kan, med sin historie og sin natur… vise os hvordan det hele begyndte og derved aktivere den taknemmelighed så mange af os glemmer i hverdagen.

Dagen efter en spektakulær aften, nat og morgen tog vi på en lang tur rundt i ørkenen på ATV’er … jeg var lidt surmulende over den del, for jeg havde set mig selv i luntetrav på en kamel, men det ændrede sig hurtigt. Igen… super smilende mennesker og turen på de små maskiner gav et overblik og en frihedsfølelse jeg ikke ville bytte med nogen kamel; varmen var til at bære på grund af farten og at opleve sandet skifte farve fra rødt til gult og videre til den cremede hvid … var mageløst. 

 
Petra Jordan

Magiske Petra og 3500 års historie


Fra Wadi Rum gik turen til Petra

Der er lidt kørsel undervejs, men turene foregår behageligt i store biler. Den længste tur er turen fra Amman til Wadi Rum. Den tager små 4 timer. De resterende har en varighed af et par timer. Vi bevæger os på en måde tilbage. Kører i en stor cirkel og specielt turene tilbage gennem bjerge og ørken fra Wadi Rum til Petra og derefter videre til Det Døde Hav… her får Jordan for alvor mulighed for at folde sig malerisk ud.

Petra! Det UNESCO stemplede underværk, en af verdens udvalgte  ’7’,  lå et par timer fra Wadi Rum og er simpelthen blevet et af mit livs højdepunkter! 
Måske er det igen min alder, der har ændret min indstilling til tingene … jeg ved det ikke, men jeg tabte på mange måder vejret. Det VAR som at træde i sporene på Indiana Jones eller nej ... bevæge sig ind i en oldgammel skriftrulle med beskrivelsen af et hemmeligt samfund. Magisk. 
For millioner af år siden delte bjergene sig under et jordskælv og skabte derved en 1,3 km lang, smal slugt. Denne slugt fører dig til Petra. Her i en lille skjult lomme, byggede Nabatæerne deres hovedstad. En karavane by hugget ind i bjergsider og klipper med mere end 800 huler og bygningsværker. De fleste af klippeværkerne er gravmonumenter. Byens mere end 30.000 indbyggere boede i dalen mellem bjergsiderne. 


Alt dette blev skabt for 3.500 år siden. UFATTELIG storhed. Isoleret skønhed. Begavet.
Da vi i Skandinavien på det nærmeste boede i huler, skabte Petras indbyggere et sindrigt vandingssystem, der ledte vandet fra bjergene på den modsatte side, gennem kanaler til byen, der havde sin storhedstid nogle hundrede år før vores tidsregning. 
Byen var i øvrigt gemt/glemt i mere end 400 år før den blev genopdaget i begyndelsen af 1800 tallet. Så ingen overraskelse at det inspirerede en Indiana Jones Film.

Petra alene kunne bære adskillige artikler og der findes et hav af bøger om miraklet. 
Vi tilbragte ca. 5 timer i området i og omkring Petra. 
Vi valgte at til slugten og gennem slugten. 
Jeg anslår at det til at varer ca. halvanden time hver vej, men vi gav os også god tid. 
Turen kan forkortes på heste, æsler eller i hestevogne, men for mig var turen mod Petra til fods, næsten lige så overvældende som Petra selv og så er det heller ikke skidt med lidt bevægelse ovenpå de mange jordanske måltider.

Vi boede på Petra Marriott, der med sin helt fantastiske beliggenhed på en udkigspost fra en bjergside, en pool på en skråning og de fine terrasser som hvilende på siden…. Siger goddag til naturen hver eneste morgen og godnat til solen ved skumringstid. Samme hygge som søsterhotellet i Amman… så Pernille her var glad.

 
Dødehavet Jordan

Verdens laveste punkt, helbredende vand og helende mudder

De sidste par dage tilbragte vi ved Dead Sea Marriott Resort og Spa.
Et storslået hotel i bedste turist stil og det skal jeg altid lige vænne mig til, men efter et par timer på den hyggelige altan og en tur af de lange gange - gennem haven og mod havet, er dette også et sted jeg vil vende tilbage til. 
En stor del af de ansatte er lokale og der er kælet for detaljerne. Særligt deres Spa kan fremhæves, de mange pools i etager og så … ikke mindst den ganske særlige fornemmelse af at være en del af noget helt helt unikt: 
Det døde Hav ligger med sine 603 km2 udstrakt som en gigantisk sø. 
Her er udsigt til Palæstina og Israel på den anden side og ’havet’, som det bliver kaldt, bølger let skvulpene og olieagtigt mod den stenede bred foran hotellet.
Det er umuligt at svømme naturligt i vandet; Dette ER med sin placering, cirka 430 meter under havoverfladen, verdens laveste punkt.
Med sin høje ilt% og i direkte kontakte med naturlige salte og mineraler, har mennesker gennem årtusinder valfartet til dette sted for at pleje huden, helbredet og skønheden.

Når man ankommer til den lille bred får man udleveret badesko og håndklæder. 
Under de store sten langs kanten ligger det berømte mudder, men venlige sjæle har gravet det sorte guld frem så det er meget let at gå til. 
Man smører sig ind fra top til tå. 


Der er ingen særlig duft, men efter få minutter begynder huden at prikke og efter 5-10 minutter er mudderet tørret ind og så er det tid til at dyppe sig og vaske det af. 
Pga det høje saltindhold er man flydende stort set hele tiden. Og at dømme på latter og grin var vi ikke de eneste der kunne placere oplevelsen blandt noget man husker. 
Om man gæster stedet af helbredsmæssige årsager, som et skønhedsfix eller ganske enkelt bare er nysgerrig … The Dead Sea er det perfekte sted at rekonvalescere.

Jordan

Fremtidens ture til Jordan

Jordan kunne fylde de næste mange sider på denne blog.
Jordan fylder allerede rigtig meget i mit hjerte.
Og så har jeg slet ikke været i nærheden af at se en brøkdel af det der kan opleves … alle de bibelske steder. I min stue har jeg et værk hængende af Kurt Trampedach - en plakat. Den forestiller Johannes Døberens hoved på et fad. 
Kun få km fra det sted hvor jeg svømmede rundt, hyldet i mudder, i overfladen af The Dead Sea ... mistede han sit liv. 
Det var her det hele skete… dengang. 
Og dermed… fra Johannes og Jesus og den bibelhistorie så mange af os kender tilbage til stuen i Ledøje (sådan går alt jo i ring). Der slutter den lille fortælling om 5 dage i Jordan.

Hvis alt går som det skal – farer jeg snarest tilbage med en gruppe forventningsfulde andre rejsende. Mit eget lille hold. (P.S. med morgenyoga og meditation og lækker mad hver dag)


Du kan allerede nu sende en mail til kontoret og blive skrevet op: info@zenluxurytravels.com. Så vil en sød medarbejder fra Zen Luxury Travels tage sig af din henvendelse.

 
Jordan rejser

Zen Luxury Travels kan også hjælpe dig med at arrangere din egen og familiens tur til Jordan. Der er der allerede en del der har taget i mod.

Vi arbejder hele tiden på at skabe rejser, der give mening og skaber en forandring inde i dig.

Rigtig god fornøjelse.