Ayurveda for begyndere

 Hvad betyder ayurveda?

Ayurveda betyder “livets videnskab” - ‘ayur’ (liv) og ‘veda’ (viden)

Ayurveda er en af grundlæggerne indenfor den urtemedicinske verden.

Hvad er ayurveda?

Ayurveda er et holistisk sundhedssystem, der igennem årtusinder har udviklet sig i Indien, og som beskæftiger sig med både fysisk sundhed, mental balance, spirituelt velbefindende, mellemmenneskelige relationer og vores forhold til miljøet.

Ayurveda kan hjælpe dig til at opfylde dit fulde potentiale og gøre dig i stand til at leve et liv i balance inden for alle de væsentlige aspekter af et moderne liv – lige fra den mad du spiser, det arbejdsliv du lever og de personlige relationer du færdes i.

Ayurveda kan være nøglen til at genfinde kroppens naturlige balance, styrke forbindelsen mellem sind og krop, og bruge din iboende kraft til at omforme sygdomme og aldring.

Ayurveda er med andre ord et helbredende system, der behandler det hele menneske – altså krop, sind og ånd – frem for kun at behandle symptomer. Ayurveda går altså ind og ser på de bagvedliggende årsager til f.eks stress, forhøjet blodtryk, gigt, dårligt hjerte eller hvad du nu måtte være udfordret med.

Ayurveda ser liv som en udveksling af energi og information mellem individer og deres miljø. Hvis vores miljø er nærende, trives vi; hvis vores miljø er giftigt, bliver vi måske syge. Derfor er det en vigtig faktor til sundhed at lære, hvordan vi udrenser giftstoffer og omgiver os med et helende miljø.

Har du lyst til at læse en dagbog fra en ayurvedisk rejse?

 De ayurvedisk behandlinger er det rene nydelse

De ayurvedisk behandlinger er det rene nydelse

Hvad er ayurvedisk massage?

Ayurvedisk behandling og massage kan variere fra person til person, da den et tilpasset nøjagtig til din personlige konstitution.

Den ayurvediske praktiserende læge vil typisk oprette en behandlingsplan specielt designet til dig. Han vil tage højde for din unikke fysiske og følelsesmæssige tilstand, din primære livskraft og balancen mellem alle tre af disse elementer.

Målet med behandlingerne er at rense din krop for ufordøjet mad, som kan forekomme i din krop og føre til sygdom. Renseprocessen kaldet "panchakarma" - er designet til at reducere dine symptomer og genoprette harmoni og balance.

Ayurveda anvender en kombination af forskellige behandlingsformer, heriblandt forskellige typer massage, urtebade, dampbade med urter, medicinske olier, urter og lavementer eller afføringsmidler.

Når vi er på retreat, er de daglige behandlinger ca. 2 ½ til 3 timer dagligt. Under en daglig lægekonsultation planlægges dagens behandlingsplan.

  Shirodhara

Shirodhara

9 ayurvediske behandlinger du bør kende til

Shirodhara – hovedmassage med olie

I denne hovedmassage er stimulering af nerver motivet. En kontinuerlig strøm af `dhara 'af medicinsk eller urteolie hældes i hovedbunden, som behandler mental træthed, øger fokus og klarhed, lindrer hovedpine, uro og stress. Behandlingen er yderst afslappende og beroligende.

Abhyangam – helkropsoliemassage

En fuld kropsmassage med medicinsk varm olie valgt i henhold til patientens medicinske tilstand. Der tages passende opmærksomhed på temperaturen på olien for at sikre patientens komfort. Tryk påføres på visse punkter, hvilket stimulerer forskellige energier og hjælper med frigivelse af toksiner fra kroppen.

Garshana – helkropsmassage uden olie eller creme

Der anvendes ikke olie eller urtepulver i denne form for massage. I denne procedure stimuleres kroppen med rå silkehandsker uden anvendelse af olie eller creme. Lette bevægelser i denne massage frigiver toksiner fra kroppen ved at stimulere lymfesystemet.

Pizhichil – en helkropsbehandling med varme olier

En helkropsbehandling hvor kun hovedet udelades.
Som en del af denne behandlingsform hældes varm olie fra et særlig slags ”skib”, kendt som Kindi, der er placeret nogle centimeter over kroppen. Mens olien beroliger dine nerver masseres Vata Dosha. Der bruges både bomuldsklæde og hænder til at udføre denne massageform.
Personer, der lider af stivhed i kroppen, gigt, brud, lammelse mm. kan drage fordel af denne massage. Dette er en yderst foryngende behandlingsform. Muskelmassen forbedres og hele nervesystemet finjusteres.

 Små bomuldsbolde til ayurvediske behandlinger

Små bomuldsbolde til ayurvediske behandlinger

Njavarkijhi - trykmassage

Denne massage er tilpasset for at øge svedprocessen i kroppen. Der anvendes medicinsk olie efterfulgt af trykmassage. Massagen er lavet med hjælp af små bomuldsbolde, der er fyldt med speciel type kogt ris kaldet Njavara. Disse bolde dyppes i lun mælk og urtepasta anvendes til at øge produktionen af sved. Denne massage er gavnlig for huden, og det hjælper sanserne til at genoplive.

 Ayurvediske urtebade

Ayurvediske urtebade

Ayurvediske urtebade

Ayurvediske bade bruges til at slappe af musklerne til afslapning og genoplivning af kroppen. Blomster tilsættes ofte til vandet sammen med urter og olier. Den behagelige duft og varme i vandet giver mulighed for afslapning og ren overbærenhed.

Ayurvediske wraps – indpakninger og scubs

Ayurvediske behandlinger omfatter også en række wraps og body scrubs, med brug af naturlige ingredienser, der svarer til din kropstype. Afhængigt af det ønskede resultat kan wraps dække hele kroppen eller de anvendes på bestemte kropsdele.

Netra Basti - øjenskyl

Ifølge ayurveda er øjnene forbundet med solen, så Pitta Dosha skal bringes i balance for at gøre øjnene klare. Under en Netra Basti-behandling bades hele øjet i en pulje af varm ghee, som har en nærende effekt og hjælper med at gøre det kløende kløe. Behandlingen varer normalt mellem 5 og 20 minutter.

Vasti – lavement med urter

Vasti er en vigtig behandling i Ayurveda, og det er især beregnet til reumatiske (vata) sygdomme. Denne behandling bør ske under ledelse af en ekspert Ayurvedisk læge.
Kashaya vasti, Uttaravasti, Snehavasti, Siro vasti osv. er kendt som de vigtigste Vastis. Vasti behandlingen er meget effektiv i alle aspekter. Vasti har evnen til at fjerne toksiner fra kroppen. Medicinske væsker med urter og urteolier anvendes til denne type lavementbehandlinger kaldet vasti.

 Pulsdiagnose er en del af den daglige lægelige rutine på et retreat

Pulsdiagnose er en del af den daglige lægelige rutine på et retreat

Hvilken ayurveda type er du?

Ayurveda inddeler alt i tre typer: Vata, Pitta, Kapha. Vi er alle en unik blanding af dem. De tre doshas styrer kroppens funktioner og skal ses som et princip eller en kraft, der bidrager til at skabe et biologisk væsen.

Tag en dosha test her

Vores evne til at vedligeholde balancen mellem de 3 doshaer bestemmer, hvor godt vi lever og hvor længe.

Deres kvaliteter findes i alt levende og organisk lige fra årstiderne til fødevarer, men i forskellig grad og i forskellige kombinationer. Mellem doshaerne foregår en konstant vekselvirkning, som bestemmer hvor godt vores helbred er. Vi har alle tre doshaer i krop og sind, men ofte dominerer én eller to, som er fastlagt fra fødslen, og når doshaerne kommer i ubalance, f.eks på grund af miljø, stress, alder eller årstid osv., kan vi blive syge.
 

Kosten er altid kombineret med behandling

Hver kur omfatter en specifik ayurvedisk kost, der svarer til din forfatningstype. Sammen med kosten anvendes forskellige behandlinger for at balancere stofferne i din krop, fremme indre harmoni og bidrage til det generelle velvære, samt gøre din krop og sind stærk nok til at bekæmpe ubalancer eller sygdom. Læs dagbogen fra et Ayurveda-retreat. Vi har rigtig mange der hvert eneste år rejser på retreat for at genfinde en sund balance, slappe af, finde fred i sind, sjæl og krop. Gevinsten er ikke til at tage fejl af.

Ayurvedisk mad

 Maden i ayurveda er din medicin

Maden i ayurveda er din medicin

Ifølge ayurveda er det vigtigt at spise i forhold til typ (Vata, Pita eller Kahpa) og konstant søge at holde de 3 doshaer i balance med kosten.

Er du på ayurvedisk retreat vil din mad altid være individuel efter din kropstype.

Kosten er lavet netop sådan, at den kan styrke dig til at blive frisker og sundere gennem manden. Inden for ayurveda handler det nemlig om at spise efter sin kropstype for at opnå balance i kroppen. Ved at vælge en afbalanceret kost øger du din sundhed maksimalt.

Pssst...

Hold øje med vores kommende ayurvediske bog fyldt med lækre lette opskrifter, gode hverdagsråd og alt du bør vide om ayurveda for at holde dig i balance. Udkommer i 2019.

Ayurvedisk Gurkemeje Detox te – en te der sætter skub i forbrændingen.

 En detox te du kan drikke hver dag

En detox te du kan drikke hver dag

Du kan nyde en kop ayurvedisk detox te hver eneste dag – det hjælper med at udrense affaldsstoffer i kroppen og sætter gang i dit stofskifte.

Det skal du bruge:

 • 1- 1½ liter kogende vand.

 • 1-2 tsk. frisk ingefær skåret i små stykker.

 • 1 spsk. frisk gurkemeje skåret i små stykker (du kan bruge gurkemejepulver).

 • 1-2 spsk. Korianderfrø.

 • 1-2 spsk. Kommenfrø.

 • 1-2 spsk. Fennikelfrø.

 • 1-2 spsk. urtete (f.eks. myntete, grøn te, lakridsrod, marietidsel, gyldenris eller andet).

 • Saften fra 1 citron.

 • Du kan tilsætte andre krydderier som kanel, nellike, kardemomme, sort peberkorn eller stjerneanis.

Sådan gør du:

 1. Kog vandet.

 2. Kom alle ingredienser i en tekande med filter - du kan også bruge en stempelkande.

 3. Hæld vandet over og lad den trække 5 minutter. Drik mindst 2 store kopper dagligt.

 4. Alternativt kan du koge alle ingredienserne sammen med vandet i en gryde og lade det simre i 5 minutter. Hæld det på en termokande og nyd det i løbet af dagen.

Yoga og meditation i Ayurveda

I en ayurvedisk behandling praktiseres yoga hver dag for at slappe af muskler og styrke dem gennem kontrolleret brug. Et ayurvedisk retreat er en fantastisk mulighed for at forbedre din balace og opleve alle de sundhedsmæssige fordele ved yoga. For yoga entusiaster er en behandling i et ayurvedisk retreatsted en perfekt mulighed for at praktisere yoga med en autentisk indstilling.

Meditation bruges til mental afslapning og lærer dig, hvordan du styrer dine følelser og fokuserer på din krop, hvilket gør det til et fantastisk supplement til en ayurvedabehandling. På et ayurvedisk retreat tilbydes daglig gruppemediation, men det anbefales også at meditere selv og holde øje med kropsholdning og vejrtrækning. Vejrtrækning er desuden en stor del af den daglige yogapraksis.