Kan et bistik virkelig være sundt?

Jeg har aldrig forbundet et bistik med sundhed? Jeg har altid forbundet det med smerte og behag og noget der for nogen kunne være farligt, hvis de har allergi. Jeg har nok hele mit liv forsøgt at undgå at blive stukket.

Men så skete der noget uventet...

Jeg var afsted på Juice Retreat i Marrakesh og gik rundt i den pragfulde oase af en have. Gik i mine egne tanker og var helt i ZEN ;-) Men av for pokker da ... pludselig var jeg blevet stukket i foden af en bi. Jeg måtte have vores lille førstehjælpskasse frem (sådan én rejser vi ALTID med). Brodden kom ud og jeg fik sat et bi-plaster på der øjeblikkeligt tog den sviende fornemmelse. Alt var godt.

En times tid senere mødte jeg chef receptionisten som venligt spurgte: "Hvordan går det idag Miss Zennie"? Hvortil jeg levende fortalte om mit lille sammenstød med en bi. Jeg forventede noget a la: "Åh det var da synd - er du ok?". Men ak nej - højlydt kom det farende ud af ham: WOW - hvor er du HELDIG! 

Jeg kiggede noget forundret på ham - heldig? Hvad mener du? Han forklarede mig så, at et bistik er sundt. Det kickstarter immunforsvaret og gør en masse gode ting for kroppen. Lyttende, men ikke helt overbevist gik jeg videre i min færden op og drikke min friskpressede juice. Igen mødte jeg en meget venlig marrokansk tjener, som havde nøjagtig samme reaktion og forklarede mig, at han af og til forsøgte frivilligt at blive stukket.

Tilbage på værelset talte jeg med min søde mor og fortalte dels om bistikket og dels om personalets reaktioner. Og her overraskede min mor mig fuldkommen. Ja - det er helt korrekt. Og så kom hun med en lang fortælling fra hendes barndom og min morfar som var biavler. Her var folk kommet fra nær og fjern for at blive stukket 5-6 gange på én gang for derefter at køre hjem igen. Det er nu ca 65 år siden disse metoder blev taget i brug mod bl.a. gigt og andre autoimmune sygdomme. Spørgsmålet er blot: Er vi blevet klogere eller er de gode gamle husholdningsråd bare gået i glemmebogen? Måske er naturen værd at huske?

Oplevelsen, snakken og min nysgerrighed fik mig straks til tasterne og begyndte at google. Og sørme ja - der findes steder bl.a i USA, hvor man kan blive stukket af bier på jagt efter sundheden.

HELD eller ej? Jeg valgte at føle mig HELDIG og ikke uheldig. Som en klog mand engang lærte mig: Det er ikke hvordan du har det - det er hvordan du tar det, der gør hele forskellen.