Faste & sundhed - Din opskrift på en fastekur

Naturlig mad sætter et sundt punktum

Nøglen til en succesfuld afslutning på en juicekur/fastekur er naturlig mad som grøntsager, frugt, bær, nødder osv. Og ingen kød, intet raffineret sukker, ingen mejeriprodukter og ingen hvede. Alt bør være økologisk. Undgå også kaffe, sort te og alkohol nogle dage endnu.

Forestil dig, at du efter en juicekur/fastekur er lige så ren som en nyvasket baby indeni. Dine organer er som en våd svamp, der vil suge alt, hvad du fylder i munden lige nu. Og netop derfor vil du ikke starte med at tilbyde din mave en Cola Zero, en plade chokolade og en stor cheeseburger eller pizza, og heller ikke alle de madvarer, der stresser din krop unødigt, som f.eks. hvede, sukker og kød.

Hold dig til så naturlige fødevarer som muligt, og undgå at spise mad, der har været igennem en fabrik og er blevet omdannet til noget, det ikke var som udgangspunkt. Det er også en af grundene til, at vi anbefaler økologiske råvarer, så du får så få sprøjtegifte ind i din krop som muligt.

 

 

Optrapningsmaden

En god tommelfingerregel er: Lige så mange dage du har været på juicekur, lige så mange dage skal du efterfølgende tænke på, hvad du spiser.

Ganske enkelt fordi en juicekur renser hele kroppen igennem, og den har brug for langsomt at vænne sig til den almindelige mad, du plejer at spise. Dit tarmsystem har haft “ferie” fra forskellige kemikalier, farvestoffer og tilsætningsstoffer, og den har haft nemme dage med at fordøje den flydende føde. Derfor skal både tarmene såvel som hele kroppen lige vænne sig til andet end naturlig føde igen.

Det kan godt være, du er fuldstændig desperat efter almindelig mad på din sidste juicedag, eller også kan det være, at du tænker: “Jeg snupper da lige en dag eller en uge mere – piece of cake.”

Nogle mennesker vælger at fortsætte, mens andre skal have mad straks. Din krop skal nok lade dig vide, når den virkelig, virkelig, virkelig VIL have mad igen. Det betyder selvfølgelig ikke en tur til McDonald’s eller en treretters menu fra mor eller svigerforældre, der mener det godt. Nej, det skal være mad, der langsomt vænner maven til at fordøje igen.

 

De vigtigste leveregler til en sund livsstil

 • At du spiser varieret og ikke mere, end du har brug for.

 • At du spiser frugt og mange grøntsager hver dag.

 • At du spiser fisk mindst to gange om ugen. Gerne mindst 350 g hver uge.

 • At du får rigeligt med fuldkorn.

 • At du vælger magert kød og kødpålæg (hold gerne et par kødfrie dage om ugen).

 • At du vælger magre mejeriprodukter.

 • At du spiser mindre mættet fedt.

 • At du spiser mad med mindre salt.

 • At du spiser mindre sukker – så lidt som muligt.

 • At du dyrker regelmæssig motion.

 • At du drikker rigeligt med vand.

 

Optrampning fra juicekur/faste foreslår vi at du gør således:

 

De første to dage

Morgenmad:
Vi anbefaler, at du spiser en skål frugt (og kun frugt) til morgenmad. Hvis du foretrækker noget andet end frugt kan du lave en enkel let salat, hvor du drypper friskpresset citronsaft og lidt olie over.

Frokost:
Spis en salat, gerne med mælkesyregærede (også kaldet fermenterede) grøntsager, de er fantastiske. De er præfordøjede, hvilket gør dem nemme at fordøje og det vrimler med gode bakterier til tarmen i dem.

Aftensmad:
Let dampede grøntsager vendt med citronsaft og havsalt ville være godt. Eller måske en misosuppe eller en rå grøntsagsuppe med hvidløg og lidt cayennepeber.

 

Fortsæt med at spise letfordøjelig og naturlig mad som førnævnte i mindst to dage.
Du kan også kigge efter opskrifterne i vores bøger her

 

Den tredje dag

Fortsæt med at spise lette måltider, men nu kan du begynde at genindføre nødder og frø. Din morgenmad kunne være en skøn lun grød med nogle blandede, gennemblødte nødder med opblødte chiafrø blandet i sammen med lidt hjemmelavet mandelmælk. Tilføj gode fedtstoffer som kokosolie, avocado, ekstra jomfru olivenolie, hampefrøolie eller hørfrøolie. Du kan bruge nogle glutenfri kornsorter, såsom quinoa, amaranth eller hirse til din grød.

 

Den fjerde dag

Hvis du har været på juicekur i mere end tre dage, kan du fortsætte med at spise som på tredjedagen, men nu kan du begynde at indføre lidt lyst kød, hvis du ønsker det, som fx dampet fisk eller kylling. Æg er også fint at tage hul på nu. Undgå helst rovfisk, da de er højt oppe i fødekæden og derfor kan indeholde flere tungmetaller. Gå også uden om skaldyr, da de kan være lidt tungere at fordøje. Vi anbefaler naturligvis, at æg og kylling også er økologiske, da både foder og vækstbetingelser er langt bedre her end ved de konventionelle af slagsen.

 

Den femte dag

På dag fem kan du langsomt genindføre kød og mælkeprodukter efter behov og smag. Vælg kød fra økologisk dyrkede landbrug og gå uden om mælkeprodukter med ekstra sukker i fx frugtyoghurt. Sørg for at du de næste dage kun spiser naturlig mad – altså ingen fastfood, ingen sukker, ingen kager eller hvide boller. Lav mad fra bunden så du ved, der kun er gode sager tilsat.

 

Det er nu, du virkelig har muligheden for ikke at glide tilbage i eventuelle dårlige vaner. Du har ikke længere en ustyrlig trang til de forarbejdede fødevarer, som ikke er sunde for dig. Og hvorfor ikke også droppe kaffe, sukker og alkohol? Det er stærkt vanedannende, og hvis du ikke står imod vil du være tilbage som (stor)forbruger af dem, før du ved af det.

Men vigtigst af alt: Klap dig selv på skulderen! Du er nået i mål. Det er en enorm præstation, du har ydet. En juicekur kræver vilje, beslutsomhed, styrke og udholdenhed. Du har æret dig selv på en helt særlig måde ved at tillade dig selv at blive en endnu sundere, stærkere og mere levendeudgave af dig selv.

 
Vi håber, at juicerne bliver en fast del af dit daglige sundhedsritual.

De allerkærligste hilsner

Zennie & Martin